Goede wijn schreeuwt niet maar fluistert. En dat is precies van toepassing op Ridolfi. Ik leerde de wijn kennen via de sommelier van Golden View Open Bar in Florence, Een restaurant, café, enoteca met een eindeloze wijnkaart en uitzicht op de Pontevecchio. We hadden elkaar leren kennen bij een proeverij waar we beide enthousiast waren over dezelfde subtiele sangiovese. Hij liet me de Brunello van Ridolfi proeven en ik was direct verkocht.
Achteraf bleek het hoge niveau van de wijn geen toeval. De wijn is namelijk afkomstig van een verwaarloosd domein uit Montalcino die in 2011 door Giuseppe Peretti, ondernemer uit Veneto, werd gekocht. Hij was al sinds de jaren ’90 eigenaar van een wijndomein Tenuta Rocchetta 20 km westelijk van Florence. Het met achterstallig onderhoud kampende domein in Montalcino werd grondig onder handen genomen, maar wel met behoud van en respect voor de antieke structuren van de “borgo”. Maar het belangrijkste is misschien wel dat Gianni Maccari hier verantwoordelijk is voor de wijnproductie.
.
Gianni is jarenlang keldermeester geweest bij een van mijn favoriete Italiaanse wijnen, al sinds de tijd dat ik nog een bijbaan bij Brand in Leiden had: Poggio di Sotto. Een wijn die altijd gewoon onbehoorlijk lekker was en helaas ook bijzonder duur. In die tijd heeft hij samen met Giulio Gambelli gewerkt, een mythische figuur die aan de wieg heeft gestaan van een aantal van de grootste sangiovese-wijnen ooit gemaakt.
Ridolfi is een andere wijn dan Poggio di Sotto. De wijngaard ligt in het noordelijke koelere deel van Montalcino en heeft ook een andere bodemsamenstelling. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is de benadering in de wijngaard en de kelder. Biologische bewerkte wijngaarden, strenge selectie van de druiven voor de oogst, tijdens de oogst en na het plukken op de sorteertafel. Lange vergisting en maceratie tot 60 dagen gevolgd door een verblijf van, minimaal 36 maanden op eikenhouten foeders van minimaal 25 hl. Deze klassieke benadering levert naar mijn mening de meest interessante expressie voor zowel sangiovese als nebbiolo.
Gianni is in 2011 begonnen, dus 2014 wordt de eerste jaargang Brunello die volledig onder zijn leiding is gemaakt. Ik heb de wijn al in de kelder geproefd en kan niet wachten tot hij op de markt komt. In de tussentijd kunnen we genieten van zijn Rosso di Montalcino, geen ‘kleine’ Brunello, maar een jeugdige, zeer fijne sangiovese, de rijpe Brunello 2012 die nu al heerlijk drinkbaar is maar nog jaren mee kan, en de geslaagde, iets lichtere 2013.