Over BeVino

Wijn voor nieuwsgierige mensen

Een goede wijn leeft, verveelt nooit en heeft in het glas een zuivere expressie van de druif, de streek waar die vandaan komt en het vakmanschap van de meester die hem heeft gemaakt. Ik ben die wijnen gaan zoeken en proeven in Italië, waar elk dorp, iedere streek zijn eigen identiteit heeft met de heerlijkste lokale specialiteiten en waar de wijnen vaak net zo mooi zijn als het land zelf. Is de wijn goed? Dan blijkt meestal dat de boer zijn wijngaard met respect behandelt en het belang van biodiversiteit begrijpt.

Om mij niet af te laten leiden door reputaties, prijs of scores in een wijngids proef ik mijn wijnen bij voorkeur ‘blind’. De wijnen met de meest zuivere expressie importeer ik sinds 2013 zodat ik via het glas meer mensen mee kan nemen op mijn reizen.

Welkom bij Bevino.

Een persoonlijk verhaal
Mijn interesse voor wijn is ontstaan in Italië, tijdens een vakantie aan het Gardameer. Ik was acht of negen, mijn vader schonk een scheutje wijn bij mijn water. Jaren later, tijdens mijn eindexamenjaar, ik verslond inmiddels alle boeken die ik over wijn kon vinden, had ik mijn eerste haast transcendente wijn ervaring. Onze buren bleken monomane verzamelaars. Er verscheen een Léoville-Lascases 1953 op tafel. Na opening verspreidde zich een deken van geur over de tafel, herfstige bosgrond en paddestoelen, maar in het glas proefde ik eindeloos subtiel fruit en kreupelhout. Letterlijk ‘mindblowing’. Vanaf dat moment ben ik actief gaan verzamelen, ging ik wijnstreken bezoeken en vond ik tijdens mijn studie een bijbaan bij Noordman en Brand Wijnimport in Leiden. Daar leerde ik wijn proeven en ik leerde er ‘goede’ van ‘grote wijn’ onderscheiden.

Italië
In diezelfde periode bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om op de Vespa door Toscane te trekken. De Vespa verloor zijn charme al na een dag, de trein bracht me uiteindelijk naar Italië. Ik belandde er onder andere bij een wijndomein in Chianti waar ik een aantal dagen mee mocht helpen om de druivenoogst binnen te brengen. Ik ervoer er dat je, en ik parafraseer Joop Braakhekke, dat je naar Italië gaat om gerestaureerd te worden.

‘Mijn’ wijnen
De meeste wijnen in het assortiment/aanbod van Bevino importeer ik exclusief voor Nederland. Op enkele uitzonderingen na, zijn dat wijnen van lokale druivenrassen gemaakt door wijnmakers die zoeken naar een ‘zo zuiver mogelijke expressie’ van het fruit zoals dat dat in die (specifieke) jaargang is geoogst en de grond waarin die wijn geworteld is. Een goed gemaakte wijn leeft en heeft bij iedere volgende slok iets nieuws te bieden. Dat zijn de wijnen die nooit gaan vervelen.

Al mijn wijnen zijn biologisch, biodynamisch, natuur of duurzaam. Het zijn zonder uitzondering wijnen van relatief kleine wijnboeren die eigenlijk niet te vergelijken zijn met op schaal geproduceerde industriële wijnen. Waarom zijn ze niet te vergelijken? Iedere wijnstok groeit anders. Iedere wijnstok wordt dan ook handmatig gesnoeid. Dat proces van selectie staat gelijk aan handwerk. Veel handwerk. De wijnboeren waar ik mee werk zijn niet op zoek naar ‘het hoogste rendement’. Ze willen de best mogelijke wijn maken.

Ik heb het wijnland Italië de laatste twintig jaar tot in detail mogen bereizen. Het is een ontdekkingstocht die tot op de dag van vandaag voortduurt. De wijnen in het aanbod van Bevino worden gemaakt door een aantal van de meest invloedrijke (interessante) wijnmakers anno nu. Wijnmakers die niet zelden /zonder uitzondering teruggrijpen op kennis uit het verleden in combinatie met de nieuwste inzichten op het vlak van landbouw en biodiversiteit. Bijzondere wijnen, die vaak in hun eenvoud uitermate spannend zijn.

Welkom bij Bevino.

Phone: +31 (0)6 1971 8525
Bickerswerf 31, Amsterdam