Asperges en wijn: welke wijn bij asperges?
Mei en juni zijn dé maanden voor asperges. Een echte lentegroente met een onmiskenbare smaak, die ook nog eens goed combineert met een mooi glas wijn. Maar welke wijn? De juiste wijn bij een aspergegerecht kiezen is niet makkelijk en hangt af van verschillende factoren. Welke soort (wit of groen), de bereidingswijze en de andere ingrediënten van het menu zoals vlees of vis. Als je denkt dat asperges vooral combineren met lichtere witte wijn die de smaak niet overheerst, dan heb je het mis! Zie hier onze favoriete wijnen bij asperges.
1. Asperges: niet alleen lekker óók gezond
Het aspergeseizoen loopt van eind april tot begin juli. Dan zijn de witte asperges van de volle grond op hun best; delicaat van smaak met een licht bittere toon. Het is al een populaire groente sinds de tijden van de Oude Grieken en Romeinen. Zij wisten al dat asperges niet alleen lekker zijn, maar óók nog eens gezond.
Het witte goud is rijk aan vezels, vitamines en mineralen, bevat weinig calorieën en heeft ook nog eens heilzame eigenschappen. De vezelrijke groente is goed voor de darmflora, bevat ontstekingsremmende polyfenolen en helpt volgens recent onderzoek ook om katers te verlichten!
2. Asperges koken
Asperges kunnen op vele manieren een hoofdrol spelen in je menu. Als middelpunt van een lichte lunch; als een uitgebreid diner, maar ook naast vis- of vleesgerechten. Probeer ze rauw in een salade met walnoot en parmezaanse kaas; stoom ze voor voor een lichte maaltijd of leg ze op de barbecue voor extra bite. Asperges zijn ook heerlijk in een omelet of als roerbakgerecht met zalm en gember. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je ze niet te gaar maakt.
De manier waarop je de asperges bereidt en serveert bepaalt de wijn die er het beste mee combineert: mousserende wijn voor een sprankelend aperitief, witte wijn bij klassieke gerechten zoals vis en risotto, rood voor meer avontuurlijke combinaties en rosé voor exotische bereidingen en lichte lunches.
3. Welke wijnen schenk je bij asperges?
Om je gerecht te laten schitteren is het belangrijk om een wijn de kiezen die de nootachtige en delicate smaak van de groente aanvult. De licht bittere toetsen van de asperge combineren het beste met een wijn die niet al te hoge zuren heeft. Daarnaast is het prettig als de wijn ook licht vegetale of nootachtige tonen heeft, om dicht bij de natuur van de asperge te blijven. Uiteindelijk wil je een wijn met karakter die zich niet laat overweldigen door de asperge.
Laten we nu kijken welk type wijn goed combineert met de verschillende bereidingswijzen van de asperge.
Asperges met bubbels
De beste manier om je gasten te verwelkomen voor een zondagse lunch is natuurlijk met bubbels. De Malvasia frizzante 2021 van Podere Cipolla is dan een ideaal begin. Deze natuurwijn komt uit het Lambrusco gebied en met zijn bescheiden alcohol percentage (11,5 %) en zijn opgewekte smaak is het bovendien een ideale begeleider van quiche of groentetaart met asperges.
https://bevino.nl/en/product/malvasia-frizzante-levante90-2021-podere-cipolla/
Beste rode wijn bij asperges
Wil je daarentegen beginnen met een antipasto met wat meer bite, zoals asparagi fritti (gefrituurde asperges) dan gaat dat perfect met een lichte rode wijn zoals Frappato Terre Siciliane 2022 van Pianogrillo. Een klassieke combinatie, opwekkend en altijd succesvol. Dit rood kan je ook schenken bij een hoofdgerecht als asperge gratin. De umami parmezaan-korst en rijke smaak combnineren perfect met de frisheid en het fruit van de Frappato. Licht gekoeld serveren!
https://bevino.nl/product/frappato-terre-siciliane-2022-pianogrillo/
Witte wijn en asperge
De klassieke begeleider van asperges is natuurlijk witte wijn. Bij een romige Limburgse aspergesoep of een asperge risotto is de Roero Arneis 2021 van Tibaldi de ideale begeleider. De stuivende Arneis geeft deze delicate en rijke gerechten nog meer diepgang. Arneis en risotto is een lokale traditie die al lang terug gaat.
https://bevino.nl/product/roero-arneis-2021-tibaldi/
Maar witte wijn is natuurlijk ook heerlijk bij vis; een glas Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico ‘Barbangelo’ 2021 van Benforte is een verrijking van je asperges met zalm en hollandaisesaus.
https://bevino.nl/product/verdicchio-dei-castelli-di-jesi-barbangelo-2021-benforte/
Rosé combineren met asperges
Rosé is óók een hele fijne begeleider van asperges. Denk aan een lichte lunch met een salade van gestoomde of rauwe asperges of een picknick met knapperig zuurdesembrood, prosciutto di parma, een gekookt eitje en natuurlijk asperges. De iets donkerder sangiovese Rosé ‘Scuro’ 2022 van Val delle Corti uit Chianti Classico komt van hooggelegen wijngaarden die de wijn de frisheid geeft die zo mooi combineert bij deze gerechten.
https://bevino.nl/product/rose-scuro-2022-val-delle-corti/
4. Wijnen voor bijzondere asperge-gerechten
In de Nederlandse en internationale keuken zijn er talloze bereidingen van asperge; van voorgerechten en soepen tot salades en hoofdgerechten. Hier volgen enkele van de bekendste samen met een spannende bijpassende wijn.
Wijn bij quiche van asperges en kaas
Het is tijd voor het aperitief en je hebt zin in asperges. Dan kan je denken aan canapés of een groentequiche met asperge in de hoofdrol. Prima keuze: de combinatie van asperges met andere groente en kaas (liefst een mooie belegen rauwmelkse) vraagt om een uitgesproken wijn die genoeg tegenspel in de mond biedt. Denk daarbij aan een bubbel of zelfs een rode wijn. Wij raden de bruisende Malvasia frizzante “Levante 90” dell’Emilia-Romagna 2021 van Podere Cipolla of de rode Frappato Terre Siciliane 2022 van Pianogrillo aan.
Asparges op de bbq en wijn
Probeer ook eens asperges van de bbq of onder de grill (de groene zijn makkelijker dan de witte omdat je die eerst even moet blancheren) gewikkeld in prosciutto di parma samen met een goed glas rode wijn zoals de Frappato Terre Siciliane IGT van Pianogrillo. De combinatie zal je verrassen!
Wijn bij asperges met ham, ei en botersaus
Deze klassieker versterkt de natuurlijke licht zoete smaak van asperges waarbij de botersaus het gerecht een luxe weelderigheid geeft. Om alle smaken bij elkaar te laten komen, heb je een frisse droge wijn nodig zoals de Roero Arneis 2021 van Tibaldi uit Pocapaglia in Piemonte, maar ook de Rosé ‘Scuro’ 2022 van Val delle Corti uit Toscane zou het er prima bij doen.
Lente salade van rauwe asperges met wijn
De delicate tonen van rauwe witte asperges komen mooi tot hun recht in een frisse lente salade, met geroosterde hazelnoten, verse kervel en bieslook en een dressing balsamico en je mooiste extra vergine olijfolie. Het bittertje van de noten en de amandelen vraagt om een wijn die overeind blijft bij deze uitgesproken smaken. De intense Toscaanse Rosé ‘Scuro’ van Val delle Corti doet dat met verve. Heb je meer zin in een salade van groene asperges en geitenkaas, denk dat aan een wat frissere wijn zoals de Verdicchio classico superiore “Barbangelo” dei Castelli di Jesi (2021).
Wijn bij asperges met zalm
Zalm met asperges is een andere klassieker uit de internationale keuken. Bij je wijnkeuze moet je rekening houden met het smaakrijke volle karakter van de zalm. Het beste kies je een fles die de vettige structuur van de zalm kan weerstaan. Een wijn met een goede structuur, en voldoende frisheid zoals de Verdicchio classico superiore dei Castelli di Jesi ‘Barbangelo’ 2021 van Benforte rechtstreeks uit de Marken.
Asperges, hazelnoten en mayonaise – © Ôbistro
5. Twee recepten Made in Italy met bijpassende wijnen
Ook in de Italiaanse keuken is de asperge een geliefd ingrediënt. Vrijwel iedere streek heeft zijn eigen typische asperge-recept(en). Om af te sluiten twee suggesties met de bijpassende wijn uit de regio.
Risotto van asperges
Italië is het land van risotto en van enkele van de beste wijnen ter wereld. In Piemonte is risotto met asperges de klassieker bij uitstek. De delicate smaak van asperges en de romige structuur van de risotto, met de bite van parmezaanse kaas maken dit gerecht tot een echte aanrader voor een romantisch diner of een familielunch. In Piemonte schenken ze het liefst Roero Arneis bij dit feestelijke gerecht. De Roero Arneis uit het geweldige witte wijnjaar 2021 van de zussen Tibaldi maakt het feest compleet.
Spaghetti met asperges
In het zuiden van Italië is pasta het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. In Sicilië maken ze een even heerlijk als simpel gerecht met spaghetti, wilde asperges (je kan ook groene asperges gebruiken), pecorino en extra vergine olijfolie. Zoals altijd in Italië bepaalt de kwaliteit van de ingrediënten het uiteindelijke resultaat. Drink er de lokale Frappato Terre Siciliane 2022 van Pianogrillo bij, of anders een sangiovese rosé uit Toscane Rosè ‘Scuro’ van Val delle Corti uit Radda in Chianti, Toscana.