Skip to content Skip to footer

Wijnregio Veneto

Wijnen uit VENETO

Met zijn gevarieerde geografie, historische steden en oude wijngaarden is Veneto een van de meest veelzijdige en invloedrijke wijnregio’s in Italië. De regio strekt zich uit van de Alpen tot de Adriatische Zee en biedt een weelde aan landschappen, historische steden en wijngebieden. Haar rijke en complexe geschiedenis van wijnproductie gaat terug tot de Etrusken en Romeinen.

Valpolicella, Prosecco en pinot grigio

Tegenwoordig wordt de regio gedomineerd door Valpolicella, Prosecco en Pinot Grigio. Drie van de populairste Italiaanse wijnen. Het commerciële succes van deze wijnen heeft grote invloed gehad op de kwaliteit. Tussen Verona en Venetië zijn talloze hectares met Glera (voor Prosecco) en Pinot Grigio aangeplant op de vlakke delen van het land. De vlakke wijngaarden zijn makkelijk machinaal te bewerken en leveren dankzij genereus gebruik van kunstmest rendementen die vele malen hoger liggen dan de traditionele met de hand bewerkte wijngaarden in de heuvels. Het effect op de kwaliteit laat zich raden, inwisselbare wijnen die net zoet genoeg zijn (en als droog worden verkocht) om het breedst mogelijk publiek aan te spreken. En daar is helemaal niets mis mee, zolang je niet op zoek bent naar wijn met spanning en expressie van herkomst.

Valpolicella classico en valdobiaddene

Gelukkig wordt er ook spannende en expressieve wijn gemaakt in Veneto. Hoe meer wijngebieden je bezoekt, hoe meer overeenkomsten je begint op te merken tussen de streken die de beste wijn voortbrengen. In Italië liggen de beste wijngaarden altijd in de heuvels, of zoals in Trentino – Alto Adige in de bergen. Valpolicella Classico is het oorspronkelijke gebied ten noorden van Verona. In 1968 zijn wijngaarden ten oosten van Verona aan toegevoegd met de herkomst Valpolicella. Voor Valdobbiaddene (en Conegliano) geldt hetzelfde, dit zijn de oorspronkelijke heuvels waar glera (en zoals bij Ca’ dei Zago nog een aantal andere oude variëteiten) het best gedijt.

Valpolicella Ripasso

De populairste rode wijn van Veneto is zonder twijfel Valpolicella Ripasso. Het is de handelsgeest die zo eigen is aan de regio die deze wijn tot een van de bekendste wijnen van Italië heeft gemaakt. Het begint allemaal bij de beste wijn van Veneto: Amarone della Valpolicella Classico. De druiven (corvina, corvinone, rondinella en molinara) worden na de oogst ingedroogd om een intensere wijn te krijgen. Aan het einde van de vergisting wordt de pulp geperst en blijft er een massa van ingedroogde druivenschillen en pitten over. Om de van nature lichte Valpolicella (de druiven hebben weinig pigment) wat aan te sterken, krijgt wordt de wijn door de persresten van Amarone geleid (een tweede passage; ripasso) en wint hij aan kleur, smaak en structuur.

Amarone della valpolicella

Het verhaal van Amarone di Valpolicella is ook interessant. In veel regio’s van Italië worden druiven ingedroogd om er een zoete wijn van te maken. Zo ook in Valpolicella, waar de wijn de naam Valpolicella di Recioto draagt. In de vorige eeuw zijn er per ongeluk enkele vaten bestemd voor Recioto doorvergist totdat alle restsuiker was omgezet in alcohol. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat deze droge stijl aansloeg. Een van de beroemde wijnhuizen uit de streek heeft nog grote voorraden van wijnen beginnend in de jaren ’60 van de vorige eeuw, omdat hun klanten destijds nauwelijks geïnteresseerd waren. Ik heb het geluk gehad om op de Vinitaly de jaargang 1966 te proeven en het was een van de grootste Italiaanse wijnen die ik ooit heb geproefd!

Valpolicella Classico wijngaard Corte Bravi Bevino Wijnimport
Druiven Amarone Corte Bravi Natuurwijn Bevino Wijnimport
Valpolicella Pergola wijngaard Veneto Bevino Wijnimport


Ontdek de wijnen van de makers:

 

CORTE BRAVI

Valpolicella is een van bekendste wijngebieden in Italië. De streek wordt gedomineerd door grote huizen die een stijl hebben gevonden die aanslaat bij een breed publiek, maar die mij nooit heeft kunnen bekoren. Door de jaren heen ben ik blijven proeven, en er zijn wel een paar guilty pleasures, maar geen wijnen waar ik zelf mee zou willen werken. Totdat ik bij Vino Vero in Venetië een glas Valpolicella dronk. De wijn was zalig, niet dat opgepompte, maar fijn, licht van kleur, lekker fruit en verteerbare frisheid. Toen ik mijn proefnotities terug las, bleek ik ook al tijdens de VinNatur beurs in Genua onder de indruk van het domein te zijn geweest. De superiore heeft houtrijping gehad, en is serieuzer qua structuur. De druiven voor de amarone worden onder natuurlijke omstandigheden gedroogd en ontwikkelen voor een deel nobele rotting, die bijdraagt aan complexiteit en structuur. .Natuurlijke gisten, ongefilterd, minimaal sulfiet, maximaal drinkplezier.

CA’ DEI ZAGO

In een zee van middelmaat, maakt Christian Zago een van de weinige prosecco’s die de moeite waard is. Hij is de vijfde generatie die de wijngaarden in Valdobbiadene bewerkt. Ze liggen op 250 m en zijn nog nooit in aanraking geweest met kunstmest of chemicaliën. Naast glera staan er ook nog drie andere historische druivenrassen aangeplant. De wijnranken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Christian werkt biodynamisch, houdt koeien en creëert zijn eigen mest en compost. Vanwege de steile hellingen is het onmogelijk met tractoren te werken en worden de wijngaarden handmatig bewerkt. Na de vergisting rijpt de wijn in cement totdat hij in het voorjaar bij een wassende maan met behulp van zwaartekracht gebotteld. De wijn is col fondo, de gisten van de tweede fermentatie blijven in de fles. Ongefilterd, ongeklaard, natuurlijke gisten, weinig sulfiet.

[trx_title picture=”2154″ image_size=”medium” css=”.iconed”]

 Cormòns restaurants:

[/trx_title]

La Subida, vlakbij Terre del Faet, heeft zowel een eenvoudige Osteria als een Trattoria met een michelinster en een geweldig hotel.

Osteria La Subida (Via Subida 53A, Cormòns, + 39 0481 61689) houtje-touwtje terras met adembenemend uitzicht, heerlijke wijnkaart, ik wou dat ik dit op loopafstand had.

Enoteca di Cormòns (Piazza XXIV Maggio, Cormòns, +39 0481 630371) must visit, bijna alles wat er in Collio gemaakt wordt kan je er proeven.

Trattoria Al Cacciatore (Via Subida 52, Cormòns, + 39 0481 60531) bekroond met een michelinster, maar zoals vaker in Italië hou ik meer van de Osteria. Hoewel de wijnkaart alleen is al het bezoek waard.