Azienda Agricola Ausonia
Simone Binelli werkte al zes jaar als apotheker toen hij zich realiseerde dat hij eigenlijk wijn wilde maken. Een opvallende keuze omdat niemand in zijn familie daar ook maar iets mee van doen had. Toch besloot Simone het roer om te gooien en ging in Florence wijnbouw en oenologie studeren. Eenmaal afgestudeerd besloten hij en zijn vrouw Francesca de echte sprong in het diepe te wagen en kochten ze een verwaarloosde wijngaard in Atri.
.
Na jaren van herstelwerkzaamheden aan de montepulciano en trebbiano wijngaarden, en nieuwe aanplant van een paar hectare pecorino die daar in een bodem van kalksteen en klei op de uitlopers van de Appenijnen staan, gevolgd door de bouw van een moderne duurzame kelder, konden ze in 2011 hun eerste wijn presenteren.
Werken op het land gaf het stel zo veel gevoel van verbinding met de natuur dat Simone en Francesca besloten om bio-dynamisch te gaan werken. En dat doen ze met een aanstekelijke passie. Als je met Simone door de wijngaard loopt, raak je als vanzelf ook enthousiast. Hij laat je graag de hoeveelheid wormen zien, de wijd vertakte wortelstelsels van de verschillende planten en laat je de aarde ruiken.
De naam van het domein en het etiket is geïnspireerd op de zeldzame Euchloe Ausonia vlinder, die hier ‘s zomers vrolijk door de wijngaard fladdert. Voor Simone symboliseert die vlinder de kwaliteit van het land waar hij zijn wijn maakt.
In de kelder heeft Simone dezelfde toewijding als in de wijngaard. Hij is lid van Vinnatur, een van de twee belangrijkste natuurwijn verenigingen van Italië, die onder meer streeft naar het elimineren van toegevoegde sulfiet. Simone heeft een techniek ontwikkeld van natuurlijk gisting waarbij schadelijke giststammen geen kans krijgen (de reden waarom sulfiet wordt toegevoegd).
Maar los van de techniek weet Simone vooral van de als middelmatig bekend staande trebbiano en de door coöperaties misbruikte montepulciano wijnen te maken die intrigeren, maar vooral heel erg fijn zijn om te drinken.