Skip to content Skip to footer

WIJNREGIO: Sicilië

siciliaanse wijn

WIJN UIT Sicilië

Sicilië, de zonovergoten regio aan de voet van de metaforische laars biedt bezoekers Romeinse amfitheaters, ruige natuurgebieden, een vallei van tempels en fascinerende steden zoals Palermo en Syracuse. En dan is er natuurlijk nog de vulkaan Etna. Met een eigen taal voelt het hier anders dan in de rest van Italië.

Al sinds mensenheugenis is Sicilië één van de grootste wijngebieden van het land met dank aan het heersende klimaat. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. Lange tijd werd de wijnproductie hier niet eens gebotteld maar ingedampt tot concentraat of verstookt tot industriële alcohol.

Met de komst van subsidies waarmee wijnboeren op Sicilië hun productie konden gaan verbeteren is er een hoop veranderd. Weliswaar is het grootste deel van de wijngaarden nog steeds in handen van de grote coöperaties, maar tegenwoordig staan ze gebroederlijk naast kleinere domeinen die zich volledig op kwaliteitswijnen richten. Op het eiland vind je zo’n 22 gekwalificeerde wijnen. Daarnaast zijn er ook wijnmakers die niet onder een zogenoemde DOC vallen die hoge ogen scoren bij wijnjournalisten. De huidige situatie lijkt wel een beetje op die in Toscane, een aantal jaren terug, toen niet gekwalificeerde Toscaanse wijnen extreem populair werden.

Hier is dus nog een hoop te ontdekken en het lijkt erop dat de wijnmakers weten los te komen van het slechte imago dat Siciliaanse wijn door de massaproductie heeft gekregen.

Ontdek de wijnen van de Siciliaanse makers:

Romeo del Castello

Ik ben wijnmaakster Chiara Vigo per toeval tegen gekomen. Tijdens een ongepland bezoek aan de natuurwijnbeurs ViniVeri stond zij daar met haar Etna wijnen. Etna is hot dacht ik, hoewel ik de dagen daarvoor op twee andere wijnbeurzen de Vinitaly en Villa Favorita, daar niet zo veel van had terug geproefd. Maar haar wijnen maakten mij in één keer duidelijk waar de Etna over gaat: spanning.

En de Etna is inderdaad hot, beetje flauwe woordspeling maar wel waar. De vulkanische grond is dermate populair dat zowat alle grote namen uit de Italiaanse wijnwereld er wijngaarden hebben gekocht. Bovendien is de vulkaan nog steeds zeer actief zoals afgelopen december (2018) weer bleek.

.
Voor Chiara Vigo was de beslissing om wijn te gaan maken niet vanzelfsprekend. Ze komt weliswaar uit een wijnmakersfamilie, maar de rustieke, harde wijnen die ze uit haar jeugd kende, hadden haar nooit kunnen enthousiasmeren. Pas tijdens het schrijven van haar dissertatie over kunst en wijnetiketten, kwam zij in aanraking met elegante, drinkbare wijnen. Terug op Sicilië was het een ontmoeting met Salvo Foti die haar inspireerde om wijn te gaan maken. Foti – die aan de wieg van de moderne wijnbouw op de Etna heeft gestaan – overtuigde haar in 2007 van de uitzonderlijke kwaliteit van de wijngaarden van het familiedomein in Randazzo. Haar opa maakte er meer dan 100 jaar geleden al wijn, maar commerciële verkoop van wijn was al vele jaren gestopt.

Het is een bijzondere wijngaard waar Chiara Vigo net als haar opa biologisch werkt. Tijdens de laatste grote uitbarsting in 1981 is een deel van het domein verwoest. Gelukkig is een van de belangrijkste wijngaarden met 70 tot 100 jaar oude stokken gespaard, de stroom lava boog kort voor het bereiken van de wijngaarden af in een andere richting. De wijngaard wordt nog altijd begrensd door een imposante muur van gestold lava.

De dominante rode druivenrassen op de Etna zijn Nerello Mascalese en Nerello Capuccio, waarbij de laatste een maximaal aandeel van twintig procent in de uiteindelijke wijn mag hebben. Ik heb beide afzonderlijk geproefd en vond het fascinerend. Nerello Mascalese heeft veel verwantschap met Pinot Noir, volgens mij een van de redenen dat de Etna zo geliefd is op dit moment. De kleur is net zo bleek, qua geur kan hij even etherisch overkomen en in de mond zijdezacht, fluweel, intens fruit, levendige zuren, maar met meer tannine dan Pinot Noir. Nerello Capuccio doet mij sterk denken aan cabernet franc, paars, vief maar door het hoge tanninegehalte minder vergevingsgezind dan de heerlijke sappige expemplaren uit de Loire. Chiara Vigo heeft er een huwelijk van gemaakt dat werkt.

[trx_title picture=”2154″ image_size=”medium” css=”.iconed”]

 Cormòns restaurants:

[/trx_title]

La Subida, vlakbij Terre del Faet, heeft zowel een eenvoudige Osteria als een Trattoria met een michelinster en een geweldig hotel.

Osteria La Subida (Via Subida 53A, Cormòns, + 39 0481 61689) houtje-touwtje terras met adembenemend uitzicht, heerlijke wijnkaart, ik wou dat ik dit op loopafstand had.

Enoteca di Cormòns (Piazza XXIV Maggio, Cormòns, +39 0481 630371) must visit, bijna alles wat er in Collio gemaakt wordt kan je er proeven.

Trattoria Al Cacciatore (Via Subida 52, Cormòns, + 39 0481 60531) bekroond met een michelinster, maar zoals vaker in Italië hou ik meer van de Osteria. Hoewel de wijnkaart alleen is al het bezoek waard.