Ik zat met een vriend die ook in de wijn werkt in Florence toen hij Altrove van De Battè bestelde. Vreemd etiket met een kindertekening, maar de wijn was overweldigend. Ik moest en zou die wijn ook hebben. Via mail geprobeerd een afspraak te maken om er langs te gaan maar dat duurde allemaal zo lang dat ik bang was dat alles uitverkocht zou zijn.
De Battè bleek echter een filosofische, bescheiden man te zijn die zich gewoon niet zo druk maakt. Ik ben er van overtuigd dat wanneer hij zich meer met de verkoop en zijn imago zou bezighouden, deze wijn ieder jaar binnen no time uitverkocht zal zijn.
.
Walter De Battè begon zijn maatschappelijke carrière als ingenieur bij de marine maar besloot al snel dat wijnmaken zijn echte passie was en keerde begin jaren negentig terug naar de geboortegrond van zijn grootvader. Op de berghellingen buiten Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre betrok Walter een verlaten en deels vervallen wijngaard met een kelder die in 1860 werd gebouwd van lokaal zandsteen. Wie hier loopt voelt de continue strijd van de mens tegen de elementen. Een adembenemend mooie omgeving. Als je de kans hebt moet je er zeker op bezoek gaan. Een belevenis, dit is een van de meest authentieke domeinen die ik ken.
Terwijl De Battè op de berghellingen begon met het herstel van de terrassen, startte hij ook een onvermoeibare én compromisloze zoektocht naar de beste combinatie om wat hij zelf noemt “het teritorium binnen het glas” te krijgen. Experiment op experiment volgde om te ontdekken welke druivenrassen het beste passen bij de structuur van de grond en de micro-klimatische omstandigheden in het gebied.
In zijn wijngaard staan dan ook een paar bijzondere druivenrassen aangeplant. Marsanne en Rousanne komen bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Voor hem logisch: de Middellandse Zee is voor De Battè een snelweg van ideeën en producten. Hij voelt meer verwantschap met de Spaanse en Franse kustgebieden dan met nabij gelegen Piemonte aan de andere kant van de laars.
In de kelder kiest De Battè juist voor een meer archaïsche aanpak. Zo gebruikt hij voor het maken van zijn witte wijnen bijvoorbeeld een uitzonderlijk lang maceratieproces. Volgens Walter brengt dit lange contact met de schil de sterke verbondenheid van de wijn met een plaats, zijn geschiedenis en zijn terroir naar het glas. Passend bij zijn eigenzinnige karakter als wijnmaker, vallen zijn wijnen dan ook niet binnen de DOC van de Cinque Terre.
In de loop der jaren heeft De Battè binnen een beperkte kring van journalisten en liefhebbers grote waardering voor zijn wijnen op weten te bouwen. Of zoals een recensent het omschreef: ‘De Battè componeert wijnen tot een symfonie die eenmaal in het glas uitgroeien tot een lofzang op de hellingen waar deze vandaan komt.’
Naast zijn eigen wijn is hij ook partner en wijnmaker bij Prima Terra, een samenwerkingsverband die de juiste balans probeert te zoeken tussen wijnmaken, toerisme en het milieu in de Cinque Terre. De wijnen van Prima Terra zijn alle wel met de klassieke Ligurische druivenrassen, Bosco, Vermentino en Albarola gemaakt.
Wij hebben ze beide.